Tips til å handle mat med minst mulig plast

Å handle plastfritt i en vanlig matbutikk virker umulig ettersom mange grønnsaker og frukt er pakket i plast. Salat som et eksempel er alltid pakket i plast, også i økologiske forretninger.

Noen (om ikke alle) matbutikker mener at denne typen emballasje vil redusere matsvinnet under transporten, men trenger f.eks rotfrukter å bli pakket inn i plast?
Handle plastfritt i matbutikken med nettingposer fra Planet Peachy.
Handle plastfritt i matbutikken med nettingposer fra Planet Peachy.
Foto: Be:Eco

Heldigvis er det alltids noe du får i løsvekt, men det kommer selvfølgelig an på hvor du handler.

Uansett, her er våre tips til hvordan du kan handle mest mulig plastfritt i matbutikken 😄

1. Ta med deg tøyposer (oppbevar dem i veska di eller et sted hvor du lett kan få øye på dem).

I stedet for å bruke plastposene i matbutikken til å kjøpe frukt og grønt, bruker du tøyposer.

Netthandleriet Be:Eco fører gasposer i 100% økologisk bomull fra franske Ah Table og økologiske nettingposer fra britiske Planet Peachy. De veier nesten ingenting, tåler en del vekt og kan vaskes. Dessuten er de pene og delikate 💣 Nettingposer egner seg best til frukt og grønt, og innholdet vil være lett synlig for den som sitter bak kassa.

Tette bomullsposer passer til tørrvarer som pasta, linser og korn. Når du kommer hjem, kan du legge tørrvarene i (gjenbrukte) glasskrukker.

Nøtter og havregryn i glasskrukker.
Nøtter og havregryn i glasskrukker.
Foto: Amanda V.

2.  Ta med deg oppbevaringsbokser til kjøtt/fisk. Be de bak disken om å veie oppbevaringsboksen først slik at du slipper å betale for vekten.

3. Forsøk å velge frukt og grønt i løsvekt. Noen ganger står du mellom to valg i matbutikken: epler ferdigpakket i plast eller epler i løsvekt. Da er valget enkelt dersom du ønsker mindre plast.

Av personlig erfaring, kan man få kjøpt tomater, poteter, avokado, epler, pærer, appelsiner, hvitløk/løk, sitrusfrukter og sopp uten emballasje i mange matbutikker. Avokado i løsvekt er ofte ikke spisemoden når du kjøper den, så vær obs på det.

Nettingpose i økologisk bomull. Foto: BE:ECO
Nettingpose i økologisk bomull, Planet Peachy.
Foto: Be:Eco

4. Gjenbruk gamle putetrekk eller tøyposer til å handle brød eller rundstykker hos bakeren. Noen bakerier tilbyr papirposer med plastvindu. Siden du har med din egen, kan du jo bare si 'nei, takk' til denne type pose.

5. Å kjøpe ost plastfritt er det nok verre med. Her har vi oppsøkt de utenlandske grønnsaksbutikkene i Oslo og tatt med beholdere til å kjøpe fetaost og oliven i løsvekt.

På f.eks Meny og andre større matbutikker med ostedisk, kan du be dem om å skjære til et stykke og plassere osten i din medbragte beholder.

6. Hvis du har flere matbutikker i området, velg gjerne den som har et større utvalg av frukt og grønt i løsvekt.

7. Hvis du har tid og tilgang, kan du oppsøke butikker som har en klar 'zero waste' profil. Her er butikkene vi vet om:

Oslo:
  • Mølleren Sylvia (tørrvarer som pasta, erter og nøtter, økologiske egg, natronbikarbonat, matoljer, vaskemidler, håndsåpe). Hos Mølleren Sylvia får du også kjøpt melk i glassflaske (litt som i gamle dager, det er jo koselig da). Når du er tom, kan du levere tilbake glassflasken slik at den kan gjenbrukes.
Øvrige butikker:
  • Helios på Majorstua (en del grønnsaker og frukt, havregryn og nøtter i løsvekt)
  • Ekte Vare (økologisk frukt og grønt, tørrvarer, krydder)
  • Røtter (frukt og grønt, Dr. Bronner's påfyll)
  • Utenlandske matbutikker (Frogner, Sagene, Grønland, Helsfyr, Manglerud, Bogerud osv), selger noe frukt og grønt i løsvekt, i tillegg til oliven og fetaost bak disken.
Rengjøringsmidler i løsvekt hos Mølleren Sylvia
Rengjøringsmidler i løsvekt hos Mølleren Sylvia.
Foto: Amanda V.

Bergen: 

  • Råvarene (zero waste kolonial) - tørrvarer, müsli, korn, tørket frukt, grønnsakschips, frukt og grønt, lokale oster, såper m.m)
Trondheim:
  • Etikken (tørrvarer, korn, rengjøringsmidler m.m.)
  • Mat fra hagen (frukt og grønt)

Å leve plastfritt eller "zero-waste" spesielt i Norge, er utfordrende. Heldigvis handler ikke zero-waste livsstilen om perfeksjonisme, men å ta bevisste valg underveis, ikke ta ting for gitt og stille seg selv kritiske spørsmål om hva som egentlig er nødvendig.

Det er slik man starter med de positive endringene for miljøet :-)


Har du noen andre ideer til å handle plastfritt? :-) Del det gjerne med oss i kommentarfeltet nedenfor!


Kommentarer

  1. Kanskje det er løsvekt-gründer en skal bli her på Sørlandet :)

    SvarSlett

Legg inn en kommentar