Oppskrift: lag din egen yoghurt
Jeg har fått det ærefulle oppdraget å gjeste-blogge på Be:Eco. Jeg har tidligere jobbet med en av eierne av netthandleriet, Amanda.
Vi oppdaget tidlig at vi hadde en felles interesse i å gjøre litt hver eneste dag for å leve et mer bærekraftig liv. Det gjelder å starte i det små, og se hvilke grep du kan gjøre i hverdagen for å produsere mindre søppel og ta bevisste valg.
En av de tingene jeg har begynt med i det siste er å lage min egen yoghurt!
Jeg begynte med dette først og fremst fordi jeg spiste mye soya-yoghurt, men ønsket å redusere inntaket av soya. Samtidig irriterte jeg meg over mengdene med plast dette resulterte i, gjerne 2-3 tomme plastbegre i uka. Jeg ble derfor begeistret da jeg oppdaget at jeg kunne lage min egen yoghurt helt fri for laktose, soya og tilsatt sukker.
Det å lage sin egen yoghurt høres kanskje komplisert og styrete ut, men med den rette hemmelige ingrediensen på plass, så er dette mye enklere enn man skulle tro! Jeg ble helt overrasket over hvor enkelt dette er. I tillegg slipper du all plasten!
Denne oppskriften passer for deg som vil unngå laktose, soya eller raffinert sukker i maten, eller om du bare synes det er gøy å lage ting fra bunnen av.
Oppskriften nedenfor gir ca. 1, 2 liter yoghurt. I tillegg holder den seg godt i kjøleskapet, i hvertfall en ukes tid om ikke lenger.
Deretter tilsetter du havre/mandelmelk sammen med kokosmelken. Kjør blenderen til dadlene er blendet godt inn i melken.
Og voila, du har laget din helt egen yoghurt! Enklere enn man skulle tro, eller hva?
Vi oppdaget tidlig at vi hadde en felles interesse i å gjøre litt hver eneste dag for å leve et mer bærekraftig liv. Det gjelder å starte i det små, og se hvilke grep du kan gjøre i hverdagen for å produsere mindre søppel og ta bevisste valg.
Hjemmelaget smoothie med yoghurt og müsli. Foto: Trine Smukkestad Lavik. |
En av de tingene jeg har begynt med i det siste er å lage min egen yoghurt!
Jeg begynte med dette først og fremst fordi jeg spiste mye soya-yoghurt, men ønsket å redusere inntaket av soya. Samtidig irriterte jeg meg over mengdene med plast dette resulterte i, gjerne 2-3 tomme plastbegre i uka. Jeg ble derfor begeistret da jeg oppdaget at jeg kunne lage min egen yoghurt helt fri for laktose, soya og tilsatt sukker.
Det å lage sin egen yoghurt høres kanskje komplisert og styrete ut, men med den rette hemmelige ingrediensen på plass, så er dette mye enklere enn man skulle tro! Jeg ble helt overrasket over hvor enkelt dette er. I tillegg slipper du all plasten!
Denne oppskriften passer for deg som vil unngå laktose, soya eller raffinert sukker i maten, eller om du bare synes det er gøy å lage ting fra bunnen av.
Det første du må skaffe deg er et stort oppbevaringsglass. Helst 2 liter eller større, slik at du kan lage en stor porsjon. Ett hett tips er å se hva du finner på loppis! Foto: Trine Smukkestad Lavik |
Oppskriften nedenfor gir ca. 1, 2 liter yoghurt. I tillegg holder den seg godt i kjøleskapet, i hvertfall en ukes tid om ikke lenger.
Dette trenger du:
- 2 bokser med kokosmelk - jeg bruker Coop Änglemark som er økologisk. Ev kan du kjøpe Aroy D, som også kommer på praktiske 1 liters kartonger, som genererer enda mindre søppel!
- 5-8 Rotab dadler
- ca. 5 ss Probioform (økologiske mikrober) - kjøpes på helsekost
- 2-3 dl mandel- eller havredrikk
- Smakstilsetning - her har jeg brukt en appelsin. Andre alternativer er vaniljestang, blåbær, blandede bær, kakao- og kokosflak. Her vil jeg si at bare fantasien setter grenser!
Noen av ingrediensene til DIY yoghurt: Kokosmelk, dadler, appelsin. Foto: Trine Smukkestad Lavik. |
Probiotika er en suksessfaktor! Foto: Trine Smukkestad Lavik |
Slik gjør du:
Legg kokosmelken i en blender sammen med 5 dadler (steinen fjerner du ved å klemme lett på daddelen eller dele den i to). Har du en stor blender, kan du kjøre begge boksene med kokosmelk sammen med dadlene.
Siden jeg laget appelsinvarianten denne gangen, klemte jeg oppi saften fra hele appelsinen sammen med kokosmelken (dersom du ønsker en annen variant, f.eks med frosne bær, tilsetter du disse etter at hele gjæringsprosessen i yoghurten er ferdig).
Siden jeg laget appelsinvarianten denne gangen, klemte jeg oppi saften fra hele appelsinen sammen med kokosmelken (dersom du ønsker en annen variant, f.eks med frosne bær, tilsetter du disse etter at hele gjæringsprosessen i yoghurten er ferdig).
Ingredienser til DIY yoghurt. Foto: Trine Smukkestad Lavik. |
Deretter heller du blandingen i et stort oppbevaringsglass. Tilsett ca. 5 ss probioform. Jeg pleier som oftest å tilsette denne litt på slump. Rør deretter alle ingrediensene godt sammen med en slikkepott e.l egnet redskap.
Ferdigblandet hjemmelaget yoghurt. Foto: Trine Smukkestad Lavik. |
Da gjenstår det bare å sette på lokket og la glasset få stå og "godtgjøre seg" på kjøkkenbenken i ca. 12 timer før du setter glasset inn i kjøleskapet. Selv om yoghurten er ganske flytende i romtemperatur tykner den en del når den kommer inn i kjøleskapet.
Hvis du vil tilsette frosne bær e.l bør dette kjøres inn i en blender sammen med yoghurten etter at den har stått ute på kjøkkenbenken :)
Og voila, du har laget din helt egen yoghurt! Enklere enn man skulle tro, eller hva?
Nedenfor ser du et bilde til med inspirasjon, hvor jeg har toppet min grønne "Morning Bliss Smoothie" med en dæsj med denne deilige, kremete yoghurten og hjemmelaget müsli.
Hjemmelaget "Morning Bliss Smoothie" Foto: Trine Smukkestad Lavik. |
Kommentarer
Legg inn en kommentar