Løvetann: gratis emballasjefri supermat
Løvetann – verdifull, vakker og virkningsfull vidunderplante!
Mat og medisin – lett tilgjengelig supermat i overflod – ustoppelig og råsterk – en gratis gave fra naturen i grønt og gult, verd sin vekt i gull.
Det er altså jeg som har fått gleden av å gjesteblogge for Be:Eco denne gangen, og med tanke på årstiden og hva jeg er opptatt av akkurat nå, er det opplagte valget å skrive om løvetann.
Jeg er absolutt ingen ekspert, bare veldig interessert og entusiastisk når det gjelder villmat, og det å kunne sanke inn fra naturen. Jeg har hatt stor moro av dette helt siden midt i tenårene da jeg først leste «Urtehagen på knatten» av Annemarta Borgen.
Etter å ha skaffet meg et par bøker til om ville vekster, og kjøpt inn mystiske ingredienser og eteriske oljer fra apoteket, hadde jeg stor glede av å eksperimentere med å lage mat og diverse miksturer av blomster og ugress.
Når man skal begynne å bli kjent med det som er såkalt «ugress», er løvetann perfekt å starte med. Den kjenner vi godt, og den er ikke til å ta feil av.
En risiko er at man blir skikkelig tatt av basillen, og vil utforske enda mer.
Plutselig har øynene åpnet seg, og «ugress» blir aldri det samme igjen.
Om du leser denne bloggen nå på våren/forsommeren og blir inspirert, er timingen perfekt, og det bare å ile ut i solen og forsyne seg, enten du bor i byen eller på landet.
Visste du at det aller meste du ser rundt deg i naturen kan spises – og at det for det meste er VELDIG sunt? Kostbar og langreist supermat (i plastemballasje) fra helsekosten er kanskje ikke det supreste alternativet?
Først av alt; husk å la det stå igjen blomster til våre kjære summende venner. Det er fort gjort å være grådig, men det er trillioner av løvetenner, og nok til alle! Det er også best å unngå veldig forurensede steder, og veikanter der mange av våre kjære firbeinte går og letter på bakbeinet.
OBS. Unge planter er som oftest best. Dette gjelder det meste av villmaten vi kan sanke.
Vår og tidlig sommer er villmat-bonanza! En av plantene vi har tilgang på i overflod er løvetann – Taraxacum officinale (officinale betyr enkelt sagt "brukes medisinsk", f eks heter ringblomst på latin; Calendula officinale). Andre norske navn på vidunderet er hesteblom, griseblom, gulbruse, kaningras, gullbost, nattsveve, koppeloppe, kappilaup, skabb, fandens melkebøtte, solvender.
Uendelig mye er skrevet og sagt om løvetann både som mat og medisin.
Jeg skal prøve å begrense meg litt, og skrive litt om hvordan jeg bruker løvetann selv. Det er også et par bøker om ville vekster og medisinplanter jeg er spesielt glad i og jeg låner litt derfra.
Stor takk til Rolv Hjelmstad «Medisinplanter i Norge» (alle burde ha denne i hylla! Besøk også rolv.no, Norges beste nettside om helsebringende vekster i naturen).
Den andre boka er «Hedgerow medicine – harvest and make your own herbal remedies» av Julie Bruton-Seal og Matthew Seal. Det finnes en overflod av løvetann-stoff på nettet, men jeg holder meg til det jeg anser som seriøse og pålitelige kilder.
HELE planten er GULL. Fra rot til blomst. Løvetann er trygt å bruke, selv i store mengder. Ingen giftvirkning er rapportert, hverken innvortes eller utvortes. Trygt for gravide og ammende.
Det går fint an å tørke i ovn eller lufttørke hengende, men en dehydrator kan anbefales, og kan brukes til utrolig mye 😀
Røttene kan være noe herk å rense, men det kommer helt an på innstillingen. Pust med magen, bruk flere dager og flere skyllevann til hjelp (mindfulness-kurs naturell ;) )
Store, jevne røtter er lette å skrelle, og kan kokes/sauteres og spises direkte som en grønnsak.
Tips! En sånn"løvetann-whacker"er kjempeeffektiv når det gjelder å få opp røttene. Har du f eks naboer som "hater" løvetann, og går løs på dem med tungt verktøy, tilby deg å" fjerne" restene :D
Det blir vinn-vinn!
Løvetannrot er kjent for å være et av de mest effektive avgiftende midlene som finnes i urtemedisinen (var det noen som sa "detox"?)
Planten har stor terapeutisk virkning, og kan være til hjelp ved forstoppelse, revmatiske sykdommer, væskeansamlinger i kroppen, høyt blodtrykk, kviser, eksem, psoriasis.
Stilkene er ekstra bitre, men spiselige og nyttige. I folkemedisinsk tradisjon sies det at saften fra stilkene kan brukes mot vorter og hard hud, fregner og aldersflekker. Den skal også kunne stoppe svien fra brennmanet.
Løvetannblad er et trygt urindrivende middel; de fjerner væskeoverskudd og stimulerer saltutskillelsen. Andre vanndrivende midler kan gi kaliummangel, men løvetann inneholder mye kalium og kan trygt brukes over tid. Planten stimulerer til utskillelse av urinsyre, og hjelper derfor til med å bekjempe urinsyregikt, leddbetennelse og revmatisme.
Den styrker urinveissystemet, og kan hjelpe mot sengevæting hos barn og inkontinens hos eldre. På folkelig engelsk kalles løvetann «pissabed», og på fransk «pissenlit» (sengevæter).
Både bladene og roten virker blodtrykkssenkende. Den er nyttig ved lever-relaterte plager som gulsott og hepatitt, urinveisinfeksjon, og kan være til hjelp ved smertefull menstruasjon PMS og menopause.
Personer med gallestein, nyrestein, diabetes, eller som tar ACE-hemmere, bør bruke løvetann i samråd med lege. Har du spesielle plager eller er i tvil – les deg godt opp, konsulter helsepersonell, og bruk ellers sunn fornuft.
Tinktur laget på hele planten, kan brukes som generelt styrkemiddel for helsen, ved rekonvalesens, for akutte hudproblemer, fordøyelsesplager, hangover m.m.
Løvetann er en veldig næringsrik og god matplante. Den er svært mineralrik, bl.a på kalium og jern, og den inneholder mye vitamin B, C, D og betakaroten. Røttene kan tørkes eller ristes til te eller «kaffe», de kan skrelles og kokes og spises som gulrot. Ristet løvetannrot (til «kaffe») kan kvernes sammen med hel kardemomme, kanel, eller fennikkelfrø før brygging.
Bladene kan sauteres med hvitløk, brukes til pesto, krispes opp i kjøleskap og inngå i blandet salat, som et lite splash av solskinn på salaten. De kan tørkes til te (på torget i Frankrike får du kjøpt løvetann sammen med annen salat).
Knoppene kan sauteres og brukes i omelett, de kan rives opp ferske og drysses over rømme, yoghurt og musli.
Blomstene kan spises som de er, brukes på salat og som kakepynt.
Blomstene kan brukes til vin, brukes i ølbrygging eller kokes til sirup. De kan dyppes i mel og stekes i smør til de blir gyldne. Koker du bladene sammen med andre grønnsaksskall og rester, får du en kraft rik på kalium.
På denne tiden av året høster jeg inn mengder av hele planter, renser og vasker grundig. Det kan ta litt tid og arbeid – spesielt med røttene, men er så til de grader verdt det! Det meste blir til te som vi kan nyte året igjennom. De yngste fineste bladene blir til pesto eller salat.
Løvetannpestoen jeg nettopp laget, ble av min kjære beskrevet som tidenes beste! - Bedre enn diverse kjøpepestoer, bedre enn ramsløkpesto, til og med bedre enn min nylige skvallerkålpesto! Han spiste den på helt plain pasta, mens jeg synes det var luksus å «maule» den på små deilige blader av hjertesalat.
Den forsvant like fort som den kom, og så har jeg lurt unna en liten porsjon til frysern' «for a rainy day».
Pesto oppskrift:
Løvetann-te (eller Løve-tante som noen sa): Jeg putter halvt om halvt med tørre røtter og blader i tekannefilteret og heller på kokende vann. Det får trekke minst 10 min, og så fyller jeg bare på med vann 1-2 ganger ettersom det blir tomt. Det smaker slett ikke verst, og gjør supergodt. Trenger ikke noe mer "detox" enn dette.
Her ser du knopper revet og drysset over tyrkisk yoghurt med bokvetespirer, sjokonibs og blåbær. Det er også nydelig på rømme el.l. til bruk som suppegarnityr.
Friske, unge blader kan legges i kaldt vann tilsatt isbiter, over natta, for å bli til ekstra crispy salat. Riv dem opp og bland sammen med diverse annen salat.
Første forsøk på å riste røtter i ovn (til «kaffe»). De lå inne på 60-70 grader i 4-6 timer, og så en stund ekstra med ovnsdøra på gløtt (etter at ovnen var skrudd av). De ble både tørre og mørke (og små!) Skal kverne dem sammen med fenikkel eller kardemomme med bamix-kverna 😊
Jeg har ikke personlig behov for noen kaffe-erstatning eller koffeinfritt alternativ, så tror dette bare blir et eksperiment. Det er nok løvetann-te som er tingen for oss.
Denne oljen er ideell til bruk på ømme muskler og kalde, stive ledd. Den er super på tørr hud, og kan også brukes på den sensible huden rundt øynene.
Det er fortsatt mye jeg gleder meg til å utforske i løvetann-universet.
Foreløpig har jeg brukt løvetann til te og mat. Et nytt prosjekt som er på gang er lotion-bars laget av løvetannblomst-infusert olje, shea butter og bivoks-pellets (som jeg finner hos beecoshop).
Så langt i prosessen ligger blomstene i dehydrator, og det blir veldig spennende å se om jeg har en liten haug med nydelige gyldne bars om noen ukers tid.
Jeg var med på et par kjempefine villmatkurs hos Rita Amundsen i "Solskinnet", og det finnes mange flere rundt omkring. Mange av leserne vet sikkert mye mer om dette enn meg, og andre håper jeg har fått litt lyst og inspirasjon til å prøve seg fram selv. Ut i solen! Carpe Taraxacum officinale, og god fornøyelse! (fordøyelse ;D )
PS. Ha alltid med noe å sanke i! 😄
Plukker løvetann Foto: Ellen Dyb Wedeld |
Det er altså jeg som har fått gleden av å gjesteblogge for Be:Eco denne gangen, og med tanke på årstiden og hva jeg er opptatt av akkurat nå, er det opplagte valget å skrive om løvetann.
Jeg er absolutt ingen ekspert, bare veldig interessert og entusiastisk når det gjelder villmat, og det å kunne sanke inn fra naturen. Jeg har hatt stor moro av dette helt siden midt i tenårene da jeg først leste «Urtehagen på knatten» av Annemarta Borgen.
Etter å ha skaffet meg et par bøker til om ville vekster, og kjøpt inn mystiske ingredienser og eteriske oljer fra apoteket, hadde jeg stor glede av å eksperimentere med å lage mat og diverse miksturer av blomster og ugress.
Tilberedning av løvetann Foto: Ellen Dyb Wedeld |
Perfekt for nybegynnere
Når man skal begynne å bli kjent med det som er såkalt «ugress», er løvetann perfekt å starte med. Den kjenner vi godt, og den er ikke til å ta feil av.En risiko er at man blir skikkelig tatt av basillen, og vil utforske enda mer.
Plutselig har øynene åpnet seg, og «ugress» blir aldri det samme igjen.
Om du leser denne bloggen nå på våren/forsommeren og blir inspirert, er timingen perfekt, og det bare å ile ut i solen og forsyne seg, enten du bor i byen eller på landet.
Visste du at det aller meste du ser rundt deg i naturen kan spises – og at det for det meste er VELDIG sunt? Kostbar og langreist supermat (i plastemballasje) fra helsekosten er kanskje ikke det supreste alternativet?
Først av alt; husk å la det stå igjen blomster til våre kjære summende venner. Det er fort gjort å være grådig, men det er trillioner av løvetenner, og nok til alle! Det er også best å unngå veldig forurensede steder, og veikanter der mange av våre kjære firbeinte går og letter på bakbeinet.
OBS. Unge planter er som oftest best. Dette gjelder det meste av villmaten vi kan sanke.
Vår og tidlig sommer er villmat-bonanza! En av plantene vi har tilgang på i overflod er løvetann – Taraxacum officinale (officinale betyr enkelt sagt "brukes medisinsk", f eks heter ringblomst på latin; Calendula officinale). Andre norske navn på vidunderet er hesteblom, griseblom, gulbruse, kaningras, gullbost, nattsveve, koppeloppe, kappilaup, skabb, fandens melkebøtte, solvender.
Løvetann. Foto: Ellen Dyb Wedeld |
Uendelig mye er skrevet og sagt om løvetann både som mat og medisin.
Jeg skal prøve å begrense meg litt, og skrive litt om hvordan jeg bruker løvetann selv. Det er også et par bøker om ville vekster og medisinplanter jeg er spesielt glad i og jeg låner litt derfra.
Stor takk til Rolv Hjelmstad «Medisinplanter i Norge» (alle burde ha denne i hylla! Besøk også rolv.no, Norges beste nettside om helsebringende vekster i naturen).
Den andre boka er «Hedgerow medicine – harvest and make your own herbal remedies» av Julie Bruton-Seal og Matthew Seal. Det finnes en overflod av løvetann-stoff på nettet, men jeg holder meg til det jeg anser som seriøse og pålitelige kilder.
Tørket løvetann Foto: Ellen Dyb Wedeld |
Tilberedning av løvetann
En dehydrator er fantastisk å ha! (kjøpte vår brukt på finn.no).Det går fint an å tørke i ovn eller lufttørke hengende, men en dehydrator kan anbefales, og kan brukes til utrolig mye 😀
Løvetann i dehydrator Foto: Ellen Dyb Wedeld |
Løvetann i dehydrator Foto: Ellen Dyb Wedeld |
Røttene kan være noe herk å rense, men det kommer helt an på innstillingen. Pust med magen, bruk flere dager og flere skyllevann til hjelp (mindfulness-kurs naturell ;) )
Store, jevne røtter er lette å skrelle, og kan kokes/sauteres og spises direkte som en grønnsak.
Tips! En sånn"løvetann-whacker"er kjempeeffektiv når det gjelder å få opp røttene. Har du f eks naboer som "hater" løvetann, og går løs på dem med tungt verktøy, tilby deg å" fjerne" restene :D
Det blir vinn-vinn!
Løvetann-røtter Foto: Ellen Dyb Wedeld |
Løvetann som medisin
Planten har stor terapeutisk virkning, og kan være til hjelp ved forstoppelse, revmatiske sykdommer, væskeansamlinger i kroppen, høyt blodtrykk, kviser, eksem, psoriasis.
Stilkene er ekstra bitre, men spiselige og nyttige. I folkemedisinsk tradisjon sies det at saften fra stilkene kan brukes mot vorter og hard hud, fregner og aldersflekker. Den skal også kunne stoppe svien fra brennmanet.
Løvetannblad er et trygt urindrivende middel; de fjerner væskeoverskudd og stimulerer saltutskillelsen. Andre vanndrivende midler kan gi kaliummangel, men løvetann inneholder mye kalium og kan trygt brukes over tid. Planten stimulerer til utskillelse av urinsyre, og hjelper derfor til med å bekjempe urinsyregikt, leddbetennelse og revmatisme.
Den styrker urinveissystemet, og kan hjelpe mot sengevæting hos barn og inkontinens hos eldre. På folkelig engelsk kalles løvetann «pissabed», og på fransk «pissenlit» (sengevæter).
Både bladene og roten virker blodtrykkssenkende. Den er nyttig ved lever-relaterte plager som gulsott og hepatitt, urinveisinfeksjon, og kan være til hjelp ved smertefull menstruasjon PMS og menopause.
Personer med gallestein, nyrestein, diabetes, eller som tar ACE-hemmere, bør bruke løvetann i samråd med lege. Har du spesielle plager eller er i tvil – les deg godt opp, konsulter helsepersonell, og bruk ellers sunn fornuft.
Tinktur laget på hele planten, kan brukes som generelt styrkemiddel for helsen, ved rekonvalesens, for akutte hudproblemer, fordøyelsesplager, hangover m.m.
Tilberedning av løvetann Foto: Ellen Dyb Wedeld |
Løvetann som mat
Her er noen høydepunkter som kan gi en liten idé om hva vi snakker om:Løvetann er en veldig næringsrik og god matplante. Den er svært mineralrik, bl.a på kalium og jern, og den inneholder mye vitamin B, C, D og betakaroten. Røttene kan tørkes eller ristes til te eller «kaffe», de kan skrelles og kokes og spises som gulrot. Ristet løvetannrot (til «kaffe») kan kvernes sammen med hel kardemomme, kanel, eller fennikkelfrø før brygging.
Bladene kan sauteres med hvitløk, brukes til pesto, krispes opp i kjøleskap og inngå i blandet salat, som et lite splash av solskinn på salaten. De kan tørkes til te (på torget i Frankrike får du kjøpt løvetann sammen med annen salat).
Knoppene kan sauteres og brukes i omelett, de kan rives opp ferske og drysses over rømme, yoghurt og musli.
Løvetannknopper Foto: Ellen Dyb Wedeld |
Blomstene kan spises som de er, brukes på salat og som kakepynt.
Blomstene kan brukes til vin, brukes i ølbrygging eller kokes til sirup. De kan dyppes i mel og stekes i smør til de blir gyldne. Koker du bladene sammen med andre grønnsaksskall og rester, får du en kraft rik på kalium.
På denne tiden av året høster jeg inn mengder av hele planter, renser og vasker grundig. Det kan ta litt tid og arbeid – spesielt med røttene, men er så til de grader verdt det! Det meste blir til te som vi kan nyte året igjennom. De yngste fineste bladene blir til pesto eller salat.
Løvetannpestoen jeg nettopp laget, ble av min kjære beskrevet som tidenes beste! - Bedre enn diverse kjøpepestoer, bedre enn ramsløkpesto, til og med bedre enn min nylige skvallerkålpesto! Han spiste den på helt plain pasta, mens jeg synes det var luksus å «maule» den på små deilige blader av hjertesalat.
Den forsvant like fort som den kom, og så har jeg lurt unna en liten porsjon til frysern' «for a rainy day».
Pesto oppskrift:
- Løvetannblader
- Ristede og hakkede mandler og cashewnøtter
- Næringsgjær
- Nypresset hvitløk
- Frisk sitron
- Flaksalt
- God olivenolje
Løvetannpesto Foto: Ellen Dyb Wedeld |
|
Løvetann som te Foto: Ellen Dyb Wedeld |
Her ser du knopper revet og drysset over tyrkisk yoghurt med bokvetespirer, sjokonibs og blåbær. Det er også nydelig på rømme el.l. til bruk som suppegarnityr.
Løvetann knopper revet og drysset over tyrkisk yoghurt Foto: Ellen Dyb Wedeld |
Yoghurt med løvetann Foto: Ellen Dyb Wedeld |
Friske, unge blader kan legges i kaldt vann tilsatt isbiter, over natta, for å bli til ekstra crispy salat. Riv dem opp og bland sammen med diverse annen salat.
Unge blader kan legges i kaldt vann tilsatt isbiter Foto: Ellen Dyb Wedeld |
Første forsøk på å riste røtter i ovn (til «kaffe»). De lå inne på 60-70 grader i 4-6 timer, og så en stund ekstra med ovnsdøra på gløtt (etter at ovnen var skrudd av). De ble både tørre og mørke (og små!) Skal kverne dem sammen med fenikkel eller kardemomme med bamix-kverna 😊
Jeg har ikke personlig behov for noen kaffe-erstatning eller koffeinfritt alternativ, så tror dette bare blir et eksperiment. Det er nok løvetann-te som er tingen for oss.
Tørket løvetann Foto: Ellen Dyb Wedeld |
Løvetann som kosmetikk
Man kan infusere olje med løvetannblomster, i tillegg til å lage kremer og lotion-bars.Denne oljen er ideell til bruk på ømme muskler og kalde, stive ledd. Den er super på tørr hud, og kan også brukes på den sensible huden rundt øynene.
Det er fortsatt mye jeg gleder meg til å utforske i løvetann-universet.
Foreløpig har jeg brukt løvetann til te og mat. Et nytt prosjekt som er på gang er lotion-bars laget av løvetannblomst-infusert olje, shea butter og bivoks-pellets (som jeg finner hos beecoshop).
Så langt i prosessen ligger blomstene i dehydrator, og det blir veldig spennende å se om jeg har en liten haug med nydelige gyldne bars om noen ukers tid.
Løvetann |
Avsluttende ord
Blir du bitt av løvetannen, finnes det masse stoff på nettet, bøker og villmatkurs og forskning.Jeg var med på et par kjempefine villmatkurs hos Rita Amundsen i "Solskinnet", og det finnes mange flere rundt omkring. Mange av leserne vet sikkert mye mer om dette enn meg, og andre håper jeg har fått litt lyst og inspirasjon til å prøve seg fram selv. Ut i solen! Carpe Taraxacum officinale, og god fornøyelse! (fordøyelse ;D )
PS. Ha alltid med noe å sanke i! 😄
Hei! Så mte god informasjon du hsr samlet her! Jeg har nylig fått øynene opp for alt løvetann kan brukes til og lurer på om den kan lagres på noen måte. Jeg vil lage løvetannsirup, men vil plukke blomstene først og så koke sirupen en annen dag. Lar det seg gjøre?
SvarSlettHei, og tusen takk for gode ord!😄🌿 Blomstene er den minst «holdbare» delen av løvetannen, siden de naturlig vil lukke seg og trekke seg sammen ganske raskt hvis de blir liggende. Jeg ville likevel tatt sjansen på å la blomster ligge over natten i kjøleskapet hvis jeg skulle lage sirup neste dag, og helst oppbevart i tett boks, evt skål dekket av bivokswrap. Ligger de mer enn én natt vil de nok bli altfor visne og innskrumpede😊👍🏻🌿Det er forresten også litt ulike meninger ute og går når det gjelder hvorvidt man kan bruke hele blomsten, eller om man må rive av kronbladene og bruke kun det gule. Det finnes ingen fasit, men kan i alle fall fortelle at jeg har kokt sirup på hele blomsten med stort hell (for lat til å rense😂) Smak og behag😋🌿
SvarSlettLykke til!🌿
Tusen takk for svar! Jeg prøver meg. Det er jo så mye løvetann ute at hvis det ikke funker å lagre dem over natten, kan jeg alltids gå ut og plukke flere. (Eller sende ungene ut for å plukke 😁😁)
SlettVeldig bra innlegg :) interessant, bruker å vokse masse løvetann i hagen. Det jeg er litt redd for er at folk uansett kommer til å bli grådige og plukke alt de finner fordi de netopp har oppdaget det fantastiske med løvetann. Dette kan føre til at det ikke er noe igjen til andre(selv om det er lite sannsynlig) som der igjen gjør at de som sliter med noe av de sykdommene som løvetann kan hele, ikke får den medisinen di har behov. På sikt gjør jo dette at legebransjen medisin som kan gi bivirkninger men virker fort må til. Urtemedisin har jo før for århundre vært allmenn kunnskap, hvordan var det da? Var folk grådige og tenkte kun på å gi tl seg og sin familie da så de plukket alt de fant?
SvarSlettHvis folk har det i bakhodet og det er tydelig notert at en ikke skal plukke mer enn behov, er det bra
Hei
SvarSlettKan løvetann finnes i juli? Og kan de nye bladene som kommer i juli /august spises?
Takk