Verdens Miljødag: 3 raske med Thomas Rem om bærekraftig forbruk

I anledning Verdens miljødag 2019 har Be:Eco satt fokus på FNs bærekraftsmål.

Hver dag jobber vi for å spre budskapet til hovedmål nr. 12: Ansvarlig forbruk. På et generelt grunnlag innebærer dette "å sikre bærekraftig forbruks- og produksjonsmønstre", i følge FN.

Det er ingen tvil om at vi som har det godt forbruker mer enn det som er bærekraftig forsvarlig, i form av mat, materielle goder og reiser. Vi tar mer enn det vi gir tilbake til kloden og det på bekostning av fremtidige generasjoner. Hva kan vi gjøre for å nå målet om et bærekraftig (redusert) forbruk? 

Du kan lese mer om bærekraftsmålene her.

I mini-intervjuet nedenfor deler Thomas Rem sine tanker om bærekraftig forbruk og produksjon. Thomas jobber som avfallsanalytiker i Mepex, driver @eco_tom på Instagram og er et sterkt forbilde for hvordan den enkelte kan bruke sin forbrukermakt. Å ta gode valg for klima og miljø trenger faktisk ikke å gå utover livskvaliteten. Tvert imot, den kan bli bedre.

Verdens miljødag: 3 raske med Thomas Rem om bærekraftig forbruk.
Verdens miljødag: 3 raske med Thomas Rem om bærekraftig forbruk.
Foto: Westgård Foto

1. Hva legger du i begrepet bærekraftig forbruk?

Satt på spissen finnes det lite forbruk som er bærekraftig ettersom ordet "forbruk" legger opp til at varene eller ressursene brukes opp.
"Skal noe være bærekraftig bør det nesten vare for evig eller kunne bli til nye likeverdige produkter etter endt livsløp".
Alternativt må det forbrukes slik at den samme ressursen rekker å vokse frem på nytt. Litt som om du grodde frem 100 bananer, så må du leve på de frem til de neste 100 har grodd frem. Sånn som vi lever i dag låner vi av fremtidige generasjoner.

Et annet spørsmål verdt å stille er om alle i verden kunne hatt det samme forbruket som vårt eget.

FNs bærekraftsmål 12: ansvarlig forbruk og produksjon
FNs bærekraftsmål 12: ansvarlig forbruk og produksjon


2. Hva er dine topp 3 tiltak for å redusere forbruket? 

"Først og fremst må man løsrive seg fra konseptet hvor velvære henger sammen med forbruk av nye ting eller eksotiske ferier". 
Mine topp 3 tiltak vil være å starte med de store tingene som betyr mest;
  • Fly mindre - for nordmenn er dette en stor andel av klimagassutslippene. Hvor mange ganger har vi ikke reist et sted "bare for å ha vært der"?
  • Kjøp/selg brukt - tenk om alle varer egentlig bare går rundt på lånt tid og vi slapp å lage nye?
  • Lei ut tingene du ikke bruker så mye, men fortsatt vil beholde - alt fra telt til slagborr.
For å kunne komme i gang enklere, kan du prøve én ting om gangen eller korte perioder med løsrivelse, f.eks ikke kjøp noe på en hel dag (shoppestopp), 333 challenge (lev mer med mindre), være offline en hel dag osv. Du reduserer forbruket samtidig som du får mer kontakt med deg selv!

Les: Å fly er det verste vi gjør (Harvest - krever abonnement).

Les: Flere vil leie fremfor å eie klær.

Verdens miljødag: 3 raske med Thomas Rem om bærekraftig forbruk
Verdens miljødag: 3 raske med Thomas Rem om bærekraftig forbruk
Foto: Knut Erik Haugen


3. Hvis du kunne velge ut et selskap som burde ha lagt om produksjonen/forretningsmodellen sin i dag til noe bærekraftig, hvilket hadde du valgt og hvorfor akkurat dette selskapet?

Equinor. Det er på tide at vi innrømmer at vi har vært en bidragsyter til store miljøødeleggelser og utslipp av klimagasser, likevel har fortsatt Equinor en stor stjerne hos mange nordmenn.

Dersom selskapet mente alvor med fornybar energi kunne de f.eks startet med havbasert vindkraft i stor skala, og ikke vindfarmer som skal gi plattformene "grønn energi". Problemet er kanskje det at store deler av eiendelene fortsatt ligger under jordskorpen og ikke er realisert.




Thomas Rem står bak Instagram kontoen @eco_tom. Følg ham for inspirasjon og fakta!



Kommentarer